Farging av ballast
Ballast
Jeg har valgt å lage min egen ballast i stedet for å kjøpe ferdig fra en av de store produsentene. Det startet egentlig med at jeg ikke fant ferdig ballast som var finkornet nok til z-skala. Ballasten på bildene på denne siden er til H0-skala.

Vasking
Derfor tok jeg turen ut i sandkassa til barna. Denne sanden var det mye rusk og rask i. Derfor er det viktig at sanden blir godt renset. Den enkleste måten å gjøre det på, er å tømme sanden i et fat eller en bøtte med vann og røre godt om. Da flyter kvister og løv og annet rask opp til overflaten.

Dette fjernes enkelt fra vannet med en sikt eller lignende. Så må sanden tørkes. Det vil ta flere dager om den skal tørkes i romtemperatur, derfor tørket jeg den i stekeovnen...

Farging
Når så sanden er tørr og siktet til ønsket grovhet, er det på tide å tilføre fargen. Mengden farge må bare eksperimenters med. Til bollen på bildet brukte jeg omtrent 25 ml (en halv boks)

Så er det bare og røre i vei. Jeg har i litt vann underveis for å unngå klumpdannelser. Den malingen jeg bruker er ganske tykk. 

Tørking
Så er det inn i stekeovnen igjen. Jeg setter den på 70 grader.

Omtrent hver halvtime tar jeg ut bollen og rører godt rundt. Dette for at det ikke skal bli klumper.

Denne bollen tørket på rundt fire timer.

Advarsel... Det kan sette seg lukt av malingen i stekeovnen. Så det kan være lurt å vaske denne før neste Grandiosa skal stekes...

Fordeler
Noen av fordelene med farget sand som ballast, er at sand ligger mer stabilt når limet blir påført. Den flyter ikke så lett ut som den lettere ferdig-ballasten har tendenser til å gjøre. Når sanden blir farget før den legges, blir ikke ballasten mørkere av limet, slik som ubehandlet sand blir.

Mange foretrekker å farge ballasten etter at den er limt på plass, men jeg synes at dette gir litt for mye ensfarging. Jeg foretrekker å bruke en mørkere brunfarge på skinner og sviller. 

Malingen
Denne malingen kjøper jeg hos den lokale fargehandelen. Boksene er 50 ml og koster ca kr 35,-
Vannbasert
Malingen er vann- og resin- basert. Jeg bruker den malingen til alt annet i landskap og bygninger og til smussing av lok og vogner. Den kan fint tynnes ut med vann.
Fargen
Det er denne fargen jeg bruker til ballasten.

 

Resultatet
På bildet under er ballasten ferdig lagt og limet på min H0 Fremo-modul.

Z-skala
På dette bildet er det ballast som er finsiktet for z-skala. Dette bildet er fra koffertanlegget mitt.

Her beskriver jeg hvordan ballasten blir limet.

Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet!