Speiltrikset
Speiltrikset
Av Heine Pedersen

Noe av det vanskeligste ved bygging av kurvemoduler er å få sporet til å treffe i nøyaktig rett vinkel på endestykket. Et bra triks er å legge spor over to moduler og kutte skinnene etter at de er loddet fast, men det gir ingen garanti for at sporet ligger i rett vinkel mot endestykket. Kanskje får du to moduler med samme avvik i stedet. De to passer selvfølgelig godt i sammen, men problemet oppstår når en eller begge skal kobles mot en modul som har rette vinkler.

På denne modulen er radien over fire og en halv meter. Det er nok enklere å få rett vinkel med store radier, men jeg ville allikevel være på den helt sikre siden før jeg loddet skinnene fast på endestykkene. Det var da jeg fikk idéen å bruke et speil. Jeg hadde en speilflis på 30x30 cm liggende, og den var perfekt til oppgaven.

Trykk speilet mot endestykket, legg hodet ned på sporet og sikt mot speilet. Det blir synlig med en gang om det er det minste avvik fra rett vinkel. Er det avvik blir det nemmelig en knekk sideveis i sporet.

På bildet til høyre her er det synlig en liten ujevnhet i det venstre sporet....

Speilet avslører også om endestykket er loddrett. Er det ikke det, vil det bli en knekk opp eller ned.

 

 

Dette bildet illustrerer hvordan det hadde sett ut i speilet om vinkelen var feil. Her holder jeg speilet litt skjevt....

 

Dette bildet viser hvordan endestykker som ikke er i lodd vil ta seg ut. Sterkt overdrevet til ære for fotografen....

 

 
På litt avstand får man bedre inntrykk av helheten i kurven.
De røde pilene marker hvor endestykket er.

Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet!

Mer info om modulene på www.heinepedersen.com/fremo