God Jul!
English version

 

 

En riktig god Jul ønskes alle gamle og nye besøkere på heinepedersen.com. 

06.12.03

Juleanlegget er bygd på en kakeboks som er fylt med jackofoam. Sporet består av én lengde Peco flexi-spor á ca 60cm. Radius på sporet er ca 9cm. 

Kirken er helstøpt av gips (tror jeg) og ble kjøpt på Toys'R'us. Trærne fra Busch ble kjøpt ferdige med snø.

Snøen er pulver fra Biltema som er fiksert med limblanding. Til slutt fikk hele anlegget inklusiv lok og vogner en dusj med matt hvit spraylakk.

Kakeboksens diameter er 23cm.

 

Natt til fredag 05.12.03.

Når laskene loddes er det viktig at de står rett mot hverandre så det ikke blir knekk i sporet.

Jeg forskjøv skjøtene litt i forhold til hverandre for å eliminere noe av belastningen på de loddede laskene.

Skinnebiten i forgrunn er den som ble kappet av den innerste skinnestrengen for at dette skulle gå opp. Den er 47mm lang...

Fredag kveld 05.12.03.

Kakeboksen er fylt med jackofoam.

Helt vanlig hvit trelim brukes til å lime sporet på plass. Jeg loddet på ledninger til strømførsel før jeg limte fast sporet.
Natt til lørdag 06.12.03.

Her har jeg gravd litt for å få variasjon i landskapet. Kirken er forsenket litt fordi den hadde så høy sokkel.

Skinnene er rustmalt.

...så ble det jevnet til med sparkel.

Og dette er det siste bildet jeg tok før anlegget var ferdig... Jeg ballasterte og grunnet hele anlegget med hvit maling før jeg hadde på snø-pulveret.

Lørdag formiddag 06.12.03 - Ferdig.

Og her er materialene jeg benyttet meg av.


2009 - Oppdateringer
16.08.09 -  I dag var vi en tur innom Hadeland glassverk, og se hva jeg fant. Sånn på øyemål var både Astrid og jeg enige om at den var litt for trang til å passe over kakeboksen, og det fikk vi rett i. Men det var bare et par cm om å gjøre, så Astrid endevendte kjelleren etter gamle kakebokser, og der fant hun en som passet med et hårstrås margin inne i kuppelen. Så da skar jeg ut anlegget av den "originale" kakeboksen, fjernet sporet, og la et nytt med litt mindre radius. Og vips så hadde jeg glass over boksen.

25.08.09 Den nye radiusen er 85mm. Dette er egentlig i minste laget for det treakslede damploket. Ved første prøvekjøring var det vanskelig å få det til å gå i det hele tatt, for det ville helst klatre av sporet. Men det løste jeg ved å klemme hjulene på den midterste akselen litt sammen, og det var nok til at det sluttet å klatre.


Dårlig strømopptak er et stadig problem på damplokene i Z. Og den lille radien gjør det ikke akkurat bedre. Så nå har jeg montert strømopptak på vognene også. Dette er gjort ved å surre ledning rundt akslene. Akslene sitter motsatt vei av hverandre, slik at de tar strøm fra hver sin skinne. De tynne ledningene har jeg kjøpt av Hightech modellbahn. Jeg har testkjørt foreløpig med en vogn, og det var stor forbedring av kjøreegenskapene selv med bare ett ekstra opptak fra hver skinne. En utfordring med slikt strømopptak er å finne myke nok ledninger så det ikke blir problemer i overgangen mellom vogn og lok når det svinger. Men på dette anlegget går toget i samme sving hele veien, så her vil ikke det skape noe problem. Men disse ledningne er så myke at jeg tror det vil fungere på vanlige anlegg også. Det skal i hvertfall testes!

Tillegg 31.08: Etter en del testkjøring på kakeboksen viste det seg at kombinasjonen koblinger og ledninger gjorde at det ble litt stiv overgang og vridninger mellom vognene. Dette førte til avsporinger. Så nå har jeg fjernet koblingene slik at ledningene alene holder vognene sammen. Og det fungerer utmerket på dette anlegget. Anlegget styres av en System Jörger De Luxe controller som mates med 6 volt fra et Biltema nettadapter, og jeg kan krypkjøre toget så sakte jeg vil uten at det stopper.
 


Tillegg 23.12.13 - Noen ganger har loket klatret over sporet med den fremste akselen på et punkt hvor kurven er litt ujevn, så nå dreide jeg bort flensen på det midterste hjulet på den siden som går i innersving. Dette resulterte i helt perfekt gange i sporet.
 
28.08.09 - Ferdig. Nå er det bare å vente på Jul...
Denne gangen prøvde jeg en ny variant av snø. Jeg blandet lettsparkel og hvit akrylmaling ca 50/50. Jeg la dette rundt og i sporet uten å ballastere først. Resultatet ble ganske bra. Snøen som har "blåst opp" under trærne på bildet over er også denne snøen.