Hagejernbane - Byggeblogg
 
24 Juli 2012 - Første spadetak i egen hage!
I dag var det endelig tid for å ta de første spadetakene. Jeg har startet med den delen som skal gå fra hovedbanen og inn i kjelleren. Sporet skal gå under en terrasse og ut i hagen via en tunnel.

Jeg skal støpe en kanal som sporet går i. Og den får lokk som enkelt kan løftes av for tilgang til sporet for vedlikehold. Alle skjulte spor blir lagt med PECO som er det billigste alternativet for utendørsbruk.

Der hvor sporet kommer inn i kjelleren er det et lagerrom med høyskap langs veggene. Her blir det oppstillingsspor oppe på skapene. Dette rommet er ganske stort, og det er mulighet for 3 oppstillingsspor på hver ca 10-12 meter.

Hovedlinja i hagen skal gå en ganske god runde som blir i overkant av 100 meter.

 


27 Juli 2012 - Hull i veggen
I kveld ble det hull i veggen. Denne er heldigvis i Leca, så det var relativt enkelt å komme igjennom.

29 Juli 2012 - Støping

Endelig klart for støping! Ettersom det var tidlig søndag morgen ble forskalingen skåret for hånd for ikke å plage naboene...

Platen er kuttet i strimler på 10 cm.

 

 

 

 

 

 

Jeg skrudde sammen hele lengden (10 meter) på forhånd. Det er altså tunnelen under den kommende terrassen som skal støpes i denne omgang.

 

 

 

 

 

 

Jeg slo ned stolper som feste for forskalingen.

Så var det tid for pukk i bunnen. Som vanlig jobber Astrid som en mann og litt til. :)

 

 

 

 

 

 

 

Ferdig pukket.

Astrid og Pål-Steinar er klare for å støpe. Astrid blandet syv maskiner! Det er noen skuffer med sand og sement...
Den skal tidlig krøkes... :)
Her er første etappe ferdig støpt. Jeg har lagt i dobbelt med 8mm kamstål hele veien. Og i skjøten som kommer her har jeg også forsterket med ett på 10mm.
Med jevne mellomrom har jeg lagt ned trykkimpregnerte treklosser for å ha til skruefeste for sporet. De er kappet skrå i hver ende og lagt slik at det vil være umulig å få de opp uten å hogge de løs.

Neste skritt nå blir å støpe vegger til tunnelen.


02. august 2012 - Tunnel

Her er veggene til tunnelen støpt. Tunnelportal kommer senere.


02. september 2012 - Sporlegging

På grunn av verandabyggingen ville jeg legge sporet som kommer under denne nå for å slippe å krype under den senere. Dette er Peco G-skinner. Code 250. Jeg loddet sammen flere lengder om gangen for å slippe å ligge på bakken og lodde...

Jeg har benyttet standard lasker, jeg har helloddet de for å sikre elektrisk kontakt i mange år fremover i tid. Det tar litt tid å varme opp disse tykke skinnene, så loddingen ble en tålmodighetsprøve. Dette er en 100 watt loddebolt fra Biltema.

Legg merke til at skjøtene ikke sitter rett ovenfor hverandre. Jeg lot være å kappe overskytende når skinnene ble bøyd.

Strømforsyning er viktig. Jeg har boret hull gjennom skinnestrengen, og tredd ledningen gjennom og loddet . Endene som stakk inn ble fjernet.
Ca halvveis på denne strekningen har jeg laget ekspansjonsmuligheter. Laskene er loddet til den ene strengen slik at de alltid vil holde seg omtrent i posisjon uansett hvor mye bevegelse det vil være.
Klart for bruk! Minsteradius er omtrent 1,6 meter.

 

 

 

 

 

Oversiktsbilde. Ca 8 meter spor lagt.


Og her er verandaen på plass. I fremkant her blir det tunnel.