Hagejernbane - G-skala (1:22.5)
 
August 2013 -
Byggesett fra Profiler i Norge

Dette byggesettet kjøpte jeg for lenge siden, så nå var det på høy tid å få bygget det. Jeg tok det med på årets sommerhusferie i Danmark. Deilig å ha noe å pusle med når det regner eller solen blir for varm. :)
 

Dette er laserskåret tre. Og passformen var veldig bra. Det var ikke behov for justeringer av noe slag. Bare å lime sammen. Vognen leveres uten hjul og koblinger, så dette kjøpte jeg inn fra LGB. I tillegg til dette må man kjøpe inn 1mm messingstifter. De minste jeg fant var 1,2mm, men det gikk helt fint etter å ha boret opp hullene tilsvarende.

Byggebeskrivelsen bestod av en CD med bilder av hvert byggetrinn. Disse lastet jeg opp på mobilen før avreise.
 

Fine detaljer i hjulophenget og bremsedeler.
 
Jeg dekket taket med sportstape for å illustrere takpapp. Den danske sportstapen er visstnok mye bedre til dette enn den norske (tips fra gutta i det norske livesteam-miljøet). Jeg kan i hvertfall nå bekrefte at den danske er bra. :)
 
Jeg har malt alt med matt akrylmaling. Rødfargen kom jeg frem til ved å blande en litt lysere rød med mørk brun. Så jeg har dessverre ingen tips til fargekode...
 
Her skal det egentlig være ekehjul, men foreløpig får det duge med stålhjulene fra Bachmann.
 
Som oppsummering kan jeg si at det ikke var veldig vanskelig å bygge denne vogna. Hvor mange timer jeg brukte vet jeg ikke, men det gikk med 12 Høker bajer. :)
 
Originalen er bevart som G nr 85 ved Setesdalsbanen. Foto: Profiler i Norge

Profiler i Norges hjemmeside.
 


Oppdatert: I ettertid har jeg montert bufferter. Kjøpte noen fra PIKO.

Jeg har også montert bremsestag ut til bremsene på hvert hjul (bilde under). Disse skal selvfølgelig males svarte.

Og hjulgaflene som egentlig svinger som på LGB-vogner, har jeg låst med en skrue. Jeg skal ikke ha små radier på hagebanen min, så for meg blir det best å kjøre med fastlåste aksler. Men de kan enkelt løsnes ved å skru skruen delvis ut hvis jeg vil kjøre på andre baner med liten radius. Men nå har jeg testet på en bane med R1, og det var ikke noe problem med låste aksler.

 
Og her er et bilde fra jomfruturen: