Kontrollpaneler og elektriske koblinger
24.07.05
Endelig har jeg begynt på det elektriske anlegget! Ettersom dette anlegget har veldig mange ting som skal styres (penser, avkoblere, signaler, blokkstyring osv) blir det veldig mye trekking av kabler mellom dette og kontrollpanelene. Hele anlegget er delt inn i tre separate seksjoner. Den høyre delen med hovedstasjonen, den nederste venstre delen med oppstillingsstasjonen og til slutt den øverste venstre delen med endestasjonen på toppen.

Derfor må alle kabler som skal krysse mellom seksjonene ha kontakter som enkelt kan tas fra hverandre. Til dette bruker jeg datakabler (RS-232) med 25 ledere i hver.

Høyre og venstre side prøver jeg å holde så adskilt som mulig med egne trafoer og kontrollpanel til hver side av anlegget, men blokkstyringen er avhengig av kontakt imellom, så da blir det en datakabel mellom nederste venstre og høyre modul.

Ettersom kontrollpanelet til den øverste stasjonen skal sitte i den nederste delen, må all styring av penser osv. ned. Foreløpig har jeg lagt opp til 3 datakabler mellom topp og bunn.

 
Etter hvert skal lokene på dette anlegget digitaliseres, men alle penser osv. kommer til å bli styrt analogt med tradisjonelle kontrollpaneler. Og jeg vil uansett alltid ha muligheten til å kjøre analogt, så jeg setter inn nok analoge trafoer med engang. Til togstyringen blir det 7 stk standard Märklin Miniclub trafoer.

 

18.03.06

Z-treffet i Oslo nærmer seg med stormskritt, så nå er det på tide å få gjort litt mer med det elektriske så anlegget blir kjørbart i Oslo. Nå står stasjonsmodulen på høykant, og her er det noen få ledninger som må kobles... Det viktigste nå er å få ferdig det mest grunnleggende, så får automatikk og kontrollpaneler komme senere.

 
     
     
 
Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet! Do you have questions about my projects? Please use my forum!