Kjøreledning
06.10.03

På dette anlegget skal det kjøres med el-lok, så da må det monteres kjøreledning for at det ikke skal se dumt ut. Men jeg har bestemt meg for å bare sette opp stolper uten ledning. Dermed kan jeg fjerne de  unaturlige klemmene fra utliggerne. Den venstre stolpen er helt standard. Den høyre er modifisert.

For å kunne kjøre el-lok med pantografene oppe uten at de blir for høye i forhold til stolpene må disse låses i en lavere høyde. Dette var mye enklere enn jeg trodde. Ved å stikke en stift inn på siden av pantografen blir den hindret i å gå helt opp. På bildet har jeg latt være å kutte stiften for å illustrere hvordan jeg har gjort det. Det holder med ca 3mm av stiften for at det skal fungere. Den må limes på undersiden for at den ikke skal ramle ut. Det beste av alt er at pantografen fortsatt fungerer som normalt, bortsett fra at den ikke blir like høy.

Her er det ferdige resultatet. Det er tydelig forskjell på den som er modifisert og den som ikke er det:

21.12.03

Dette bildet viser hvordan pantografen går under utliggeren. Dette er en stolpe for bru-montering hvor foten er stukket midlertid ned i korken for å teste høyden. Jeg er fortsatt litt usikker på hva slags løsning jeg skal benytte meg av for festing av stolpene i underlaget. Det beste er om de enkelt kan fjernes og settes tilbake igjen. Så en slags fot blir nok løsningen.

 

Selv om pantografene ikke kan nå full høyde er de allikevel for høye til å komme under på dette stedet (bilde):

Derfor har jeg limt strimler av pakkebånd oppunder der hvor pantografene ville krasjet.

Dette er en veldig enkel løsning som kan brukes i andre skalaer også.

Jeg brukte lokene til å holde båndene oppe til limet hadde tørket...

 

14.01.06

I dag har jeg laget et fundament til mastene. Dette er styren-strips som er limt sammen. Bortsett fra at det ser bedre ut enn originalen til Märklin, så har det fordelen med at masta kan trekkes enkelt opp av holderen. Da blir det mye enklere å komme til for rengjøring o.l. For ikke å snakke om hvor mye enklere det blir med ballastering når holderne kan settes på plass uten master før ballasten legges.

Masta jeg har benyttet er den som egentlig er til montering på bruer, altså ikke den samme som står til høyre i bildet.

Det som plager meg mest nå er den forferdelig tykke utliggeren i plast. Spørs om ikke jeg kommer til å bytte ut den med ståltråd.

 
Fundamentet er utformet innvendig slik at foten til masta passer ned i et spor som sørger for at den får riktig høyde.  
30.03.08
I noen roteskuffer med gammelt elektronisk utstyr fant jeg denne hylsa til en kobling. Den må selvfølgelig kuttes ned på høyden, men ellers er den helt perfekt. Akkurat så trang å stikke masta ned i at den ikke behøver å limes. Så gjenstår det bare å finne ut hvor man kan få kjøpt flere tilsvarende...
 
     
Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet!

Do you have questions about my projects? Please use my forum!