Kontrollpaneler og elektriske koblinger - Side 2
 

09.07.06 

Kontrollpanel

En utfordring med kontrollpanelet er begrenset plass. Selv om anlegget bare er på ca 2 kvadratmeter, har det rundt 50 penser som skal kontrolleres. Og det ville vært en håpløs oppgave å kontrollere disse fra standard Märklin kontrollbokser. Det blir alt for mye å holde rede på. I tillegg kommer alle seksjoner i sporet som skal ha egen strømbryter. Bare på hovedstasjonen er det 26 forskjellige seksjoner, så løsningen her er å bygge billedstillverk.

Egentlig ville jeg bygge stillverket med skjematisk opptegning av sporene, men etter å ha laget noen skisser på hvordan det ville bli, kom jeg frem til at det ble lite oversiktlig på hovedstasjonen. En av grunnene til det er begrensningen i høyde på stillverket (18 cm). Men så fant jeg ut at det var nok plass til å tegne stasjonen i nøyaktig skala i 1:2.

Jeg tegnet først sporplanen med blyant på vanlig kopipar, og det er faktisk den mest nøyaktige sporplan som noen gang er tegnet for dette anlegget... :-)

Platene til stillverket kommer fra lyskassene til noen reklameskilt som ble overflødige under en ombygging på Statoil-stasjonen jeg jobbet på før. Kjekt å ha... :-) Det er en form for plexiglass som er gjennomfarget hvit.

Så overførte jeg sporplanen til disse platene med en tusj, og merket av hvor de forskjellige bryterne skal være. Platene er ganske sprø, så jeg begynte med små bor og jobbet meg oppover for å unngå sprekker.

Jeg skal også montere lysdioder som viser om strømmen er av eller på i de forskjellige seksjonene. Mer om det senere.

Når alle hullene var klare la jeg den endelige merkingen av sporene. Til dette har jeg brukt dekorstriper fra Biltema (Art.33-505). De leveres på rull bestående av en 3 mm stripe og en 1,5 mm stripe som ligger parallelt, men de har ingen annen forbindelse enn beskyttelsen som ligger utenpå og papiret de sitter på, så det er bare å splitte de med saksa før de skal legges. Det er ikke noe problem å bøye de så de følger kurvene i sporplanen.

En rull er 9,7 meter, og det holdt nesten til hele stasjonen. Jeg har forøvrig brukt den bredeste stripen.

 

 

 

   
Bryterne er fra Elfa.

Fra venstre:

35-084-21 til avkoblerne. Fungerer enkelt og greit ved at den gir kontakt når den trykkes ned.

35-305-40 "(on)-off-(on)"
til pensene. Denne står rett opp i nøytral stilling, og kan vippes til to sider med fjærende retur på armen. En bryter pr pens. Den kan også benyttes til å styre reléer.

35-306-15 "on-on"
til seksjoner og signaler. Denne er 2-polet for at den ene polen skal kunne slå av/på strømmen til sporet og den andre polen gi rødt/grønt lys til signaler og lysdioder på kontrollpanelet. Denne kan også benyttes som polvender.

 

 
Slik blir det seende ut i anlegget. Nå er det fortsatt mye jobb som gjenstår. Bl.a. skal jeg ha dioder som viser om det er strøm eller ikke på alle seksjonene. Og det blir mye jobb med loddebolten når det skal kobles... På motsatt side av trafoene blir det tilsvarende stillverk til endestasjonen og oppstillingsstasjonen.
 
20.07.06
     
Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet!

Do you have questions about my projects? Please use my forum!