Ballast
23.09.01
Den siste uka har det ikke blitt så mye bygging, men jeg har vært en tur i sandkassa til ungene... Var ute og fylte en balje med sand. Jeg regner med at det er vanlig støpesand som er benyttet. Etter å ha grovsilet sanda gjennom en vanlig kjøkkensil, satte jeg balja i kjøkkenvasken og fylte den med vann. Under fyllingen rørte jeg godt rundt i sanda for at alle fremedelementer skulle flyte opp og ut av balja. (Takk for tipset Bjørn H.) 

Så lot jeg det hele stå å tørke noen dager. Når så sanda var helt tørr var det på tide med finsiling. En ny tur i kjøkkenskuffen ble belønnet med en tesil... Denne slapp igjennom omtrent halvparten av sanda. Det som ikke kom igjennom blir veldig bra til H0, men nå er det Z som gjelder, så jeg skal bruke det fineste.

Tørr sand blir like grå som nylagt pukk, så jeg fant ut at her må det gjøres noe for å få den riktige rustbrune fargen. Kjøpte en 50 ml boks med vannbasert mellombrun maling av merket "Marabu DecorMatt" hos den lokale fargehandleren. Tok omtrent halve boksen og blandet i 1,5 kg sand og rørte godt rundt. Malingen har ganske tykk konsistens, så jeg blandet også i litt vann. Etter å ha rørt godt rundt satte jeg sanda inn i stekeovnen og satte denne på 50 grader for at tørkeprosessen skulle gå raskere. 

Nå er den tørr. På bildet over har jeg bare lagt en ren skinne opp i sanda for å gi et inntrykk av grovheten. Regner med at det blir legging på anlegget i løpet av de nærmeste dagene, og da blir det selvfølgelig oppdatert her.

Her har jeg laget en egen side om farging av sand
 

29.09.01
Har så vidt begynt å legge ballast. Først ble sporene limt til underlaget. Så brukte jeg en pensel til å dandere grusen utover sporet. 
 
14.04.02
Liming av ballast

På bildet til høyre ser vi det viktigste verktøyet for vellykket ballastering.

Denne kalles for "pipette". Den kan kjøpes på apoteket med en medfølgende glassflaske for den nette sum av kr 14,-

Så skal vi blande...

Først fyller vi en sprayflaske med vann. bruk en sånn flaske som kona/mora di bruker til å dusje plantene sine med. Ha så noen dråper Zalo i vannet. Nå har vi det som kalles "vått vann" på fagspråk.

Så er det tid for limblandingen. Jeg ha brukt vanlig trelim (orange Casco), som også kalles hvitlim. Dette har jeg blandet med vann. omtrent 1 del lim og 2 deler vann. Det er viktig at limet flyter lett utover.

Når ballasten er lagt, dusjer vi ballasten godt med det "våte vannet". Dette gjøres for at limet skal trekke seg ned i ballasten og ikke bli liggende som "perler" oppe på ballasten.  Zaloblandingen i vannet fungerer som smøring for limet.

Nå er det klart for påføring av lim. Pipetten er veldig godt egnet til dette. Det er bare å suge inn limblanding og posjonere ut over ballasten. Det er viktig å bruke mye lim.

På bildet til høyre og det over, har limet nettopp blitt påført. Skikkelig klinete blir det....

Ballasten har lett for å flytte litt på seg når vannet blir sprutet på, men det kan danderes tilbake med fingrene før limet tørker. Det tar noen timer før det er helt tørt.

Husk også å tørke av skinnetoppene før limet tørker. Ved bruk av tørkepapir er det viktig å være forsiktig så man ikke drar med seg noe av ballasten med papiret.

På bildet her ser vi hvor bra resultatet blir når limet har tørket.

Gresset er lagt etter at ballasten var ferdig.

 
Dette er det første anlegget jeg har lagt egen ballast på. Før har jeg jo bygd anlegg med Märklins M-skinner. Jeg hadde nok ikke begitt meg ut på et slikt prosjekt uten de tips og hjelp jeg har fått på nettet. Så takk til dere som har lagt ut veiledning om dette på hjemmesider og svart på spørsmål på Mj-snakken og MJF-forumet.

 
Ballastering av veksler:

Dersom man ikke er forsiktig med leggingen i vekslene, får uttrykket "sand i maskineriet" fort en ny betydning. Det er utrolig viktig at det ikke kommer sand ned mellom de to svillene som omgir stanga som skyver tunga frem og tilbake.

Man må også passe på at det ikke ligger sand oppe på svillene under tunga. Spesielt mekanismen i disse miniclub-vekslene er veldig følsom. Det er veldig litte kraft som brukes for å legge dem om, derfor er det viktig at de kan bevege seg uten den minste motstand.

Det er også viktig å være forsiktig med vannet her. Jeg brukte pipette til bløtgjøringen også.

Nåla på bildet ble brukt til å pirke ut sand fra mekanismen.
 

 Maling av skinner
09.09.01

Dette er virkelig en jobb som tar tid! Men det er absolutt verdt og gjøre det. Den høye profilen på Z-skinnene blir ganske anonym med brun farge. Bruker vannbasert maling og maler 15-25 cm om gangen, før jeg tørker toppen av skinnene med rent tørkepapir.
 

Har du spørsmål om mine prosjekter? Benytt gjerne forumet!