Blokkstyring
30.09.03

Ettersom jeg deltar på tre forskjellige messer i høst, bestemte jeg meg for å bygge automatisk blokkstyring til anlegget i bordet. Det blir litt mer spennende når det er flere tog som går. Og det er ikke alltid så lett å styre manuelt når man sitter og prater med publikum...

Men nå er to av messene unnagjort uten at blokkstyringen er ferdig...

Jeg har fått på plass signalene, men venter fortsatt på noe elektronik som skal detektere togene på sporet. Forhåpentligvis er det klart til Hobbymässan i Stockholm.

Signalene jeg har montert er Viessmann Blokksignal 4811. (Tilsvarer Märklins nye 89391)

Det kommer forklaring på hvordan dette skal kobles når alt er ferdig og testet.

 

06.12.03

Den opprinnelige planen for detektering av vogner er nå forandret. I stedet har jeg valgt mer tradisjonelle reed-kontakter som trigges av magneter som monteres under loket eller en av vognene i toget. Ulempen med systemet er jo nettopp avhengigheten av magnetene... Men det er i hvert fall et stabilt og driftsikkert system. I prinsipp fungerer det på samme måte som Märklins kontaktskinner.

Jeg har limt magnetene mellom hjulene i vogn-boggiene. Disse små magnetene må ganske nærme kontaktene for at disse skal trigges.

kontakter og magneter er kjøpt fra Elfa.

Kontaktene har Elfa nr:
37-481-00.

Magnetene (3x3x1mm) har nr: 37-522-01.

Kontaktene er koblet til et Viessmann-relé (5552) som igjen styrer signaler og strøm av og på i sporet.

Dette reléet tilsvarer 2 stk Märklin 8945.

 

En av fordelene med dette Viessmann-reléet er at det er valgfritt om det skal styres med korte strømpulser eller om strømmen skal være konstant på. Sistnevnte metode vil brenne opp Märklins relé...