Høstmessa 2002
22.10.02

En intens mj-helg er over. Årets Hobbymesse i regi av MJF gikk også i år av stabelen i Skedsmohallen i Lillestrøm utenfor Oslo.

For meg var det første gang som utstiller. For det første var det veldig hyggelig å bli kjent ansikt til ansikt med mange av de jeg kjenner fra forumet til MJF.

Det var utrolig morsomt å få så mange positive reaksjoner på anlegget, bordet og utstillingen min. Plattformen jeg bygde opp av 10 europaller gjorde at bordet kom opp i mer publikumsvennlig høyde - både for store og små. Det var nok mange av de minste som ikke fikk sett så mye på de høye modulanleggene på messa.

Det var veldig mye folk rundt bordet, og sofaen var også veldig populær for de med slitne føtter. :-)

Spesielt gledelig var det at den kvinnelige delen av de besøkende viste slik begeistring for de "små søte togene i det flotte salongbordet". "Sånn vil jeg ha hjemme i stua!" Så menn - det er håp! Av alle de jeg snakket med var det bare en dame som sa at det var uaktuelt med et slikt prosjekt i hennes stue. Hun innså nok ikke fordelene med å få full kontroll over fjernkontrollen til TV'en...

Driftserfaringer

En svakhet med sporsystemet til Märklin er at vekseltungene kan ha litt spisse hjørner som kan føre til at lokene "butter" i mot. Dette kan løses ved å forsikte file litt på disse hjørnene. Bortsett fra en gang, har jeg aldri hatt problemer med dette i mitt anlegg, så jeg har heller ikke gjort meg bryet med å modifisere mine veksler. På lørdagen hadde jeg problemer med dette 7-8 ganger..... Men på søndagen skjedde det bare en gang tidlig på dagen. deretter gikk det knirkefritt resten av dagen.

Rødspriten måtte også frem ved et par anledninger. Litt vel ivrig smøring av det ene loket førte til mye oljesøl på skinnene. Dette har ingen merkbar betydning for strømopptaket, men derimot ble det etterhvert like glatt på sporene mine som det var på utsiden av hallen på søndag morgen... Dette førte til at lokene spant mer og mer i den tøffeste stigningen inne i tunellen etterhvert som timene gikk. Derfor ble det en liten pause med rødspritvasking mitt på dagen. Neste gang skal jeg benytte meg av en rensevogn med klut....

Hadde også et tilfelle med et lok som sporet av. Årsåk: akselen som holder boggien hadde forskjøvet seg litt og låste dermed boggien i en stilling.

Ellers var det ingen vogner som hadde ufrivillige frakoblinger.

Jeg kjørte for det meste bare med et tog om gangen, og det var de tre diesellokene som byttet på å kjøre. Tilsammen ble det 11-12 timers kjøring.

Takk

Takk til Frans og messekomiten for en flott messe. Dette frister til gjentagelse!

Takk også til alle dere som kom med positive tilbakemeldinger.

Til slutt, takk til mine foreldre som stilte opp og hjalp til med transport av ti paller, et teppe en sofa og et lite bord.

 


  
 
Foto: Svein-Martin Holt (klikk for større bilde)

 

Olle Frykmo fra Skultuna i Sverige har laget en mer fyldig reportasje som dekker hele messen.
Se reportasjen her        N Skultuna


Foto: Lars Byman


Foto: Tore Urvik
 


Faksimile: VG mandag 21.10.02
Besøk i bordet

På lørdag hadde jeg besøk i sofaen av Svein-Martin Holt. Han hadde med seg sin lille lekre julegave - en AZL E8 A og B unit. Svein-Martin fikk prøvekjøre herligheten i bordet, bilder og film av det finnes i denne tråden på MJF-forumet.
 

Her kommer et lite sammendrag av det jeg fikk flest spørsmål om:

-Hvilken skala er dette?

-Hvor mye har det kostet?

-Hvor mye skal du selge det for?

-Hvor lang tid har du brukt på byggingen?

-Har du bygd selve bordet selv?

-Har du dette bordet hjemme stua?

-Er det din sofa?

-Hvordan er kjøreegenskapene i denne skalaen?

-Hvordan er det mulig at de små togene kan kjøre så sakte og pent uten å stoppe?

Er det mye avsporinger?

Hvordan styrer du togene?

Barna (FCS generasjonen):
-Hvorfor kjører ikke bilene????

Andre uttalelser:

-Det er første gang jeg har sett z-skala som ser ut som et virkelig mj-anlegg!

-Anlegg i bordet er bare helt genialt! Dette får vi godkjent hjemme!