Sporlegging
11.08.01 - Sporplan

Her er et bilde av spor- planen som er tegnet i full størrelse på en pappplate. Det er et klassisk "hundebeinformet" anlegg som krøller seg sammen. Stasjonen blir midt på "beinet", og de to sløyfene blir på hvert sitt plan. Dersom du titter på sporplanen av H0-anlegget mitt ser du at den grønne delen følger samme prinsipp.


Klikk på bildet for større versjon.

02.09.01

Nå er sporene lagt. De fire stasjonssporene er issolert for å kunne stanse togene. Til og begynne med med enkle av/på brytere. Det blir sikkert skikkelige signaler etterhvert. Alle ledninger fra veksler og frakoplingsskinne er dratt gjennom plata. Sporene er lett limet til underlaget med helt vanlig trelim for å holde seg på plass. Senere skal de rustmales og gruses. 

De to øverste sporene skal inn i den øverste vendesløyfa. Det nederste sporet som ender i "løse lufta" fra vekselen, skal bli oppstillingsspor e.l. Har ikke helt bestemt meg ennå.
 
03.09.01

I dag kom den øverste vendesløyfa på plass. Det mangler fortsatt litt spor her, men det er forhåpentligvis på vei i posten nå.

Det venstre sporet skal krysse de nederste sporene på en bro. Deretter svinger det mot høyre før det går inn i fjellet som skal fylle hjørnet og dekke trafoen.

12.09.01

I dag kom resten av skinnene i posten. Disse ble montert, og etter litt midlertidig elektrisk arbeide, var det klart for første prøvekjøring av hele anlegget.

Toget gikk uten problemer flere runder. Så hoppet den bakerste vogna av. Har ikke funnet noen ujevnhet på stedet det skjedde, så jeg har ingen bra forklaring på hvorfor... 


Bildet er tatt med lang lukkertid.
Så la jeg en av vekslene slik at toget måtte presse den opp, men da sporet de fremste løpehjulene på loket av. Må med andre ord passe på at alle vekslene ligger riktig.

En hel runde med passe fart tar omtrent 60 sekunder. Akseptabelt når plassen tross alt begrenser seg til et salongbord.
 

30.01.02

Nå har jeg revet opp alle sporene som ikke var ferdig gruset. Jeg kom frem til at det ble for mye støy når sporene var limet rett ned på treverket. Derfor har jeg lagt "racing-tape" under sporene. Tapen er jo ganske tynn sammenlignet med f.eks kork, men det ble merkbart mindre støy nå.

Sporene er limt med vanlig trelim rett på tapen. Dette er bare for å holde de på plass til grusen blir lagt.

06.11.02

Det er mange som har lurt på hvor mange prosent stigning jeg har på anlegget. Dette bildet viser fasit.

4,5% sier vateret på denne vogna som Märklin solgte som "Insider" modell for et par år siden.

Bildet er tatt inne i tunellen som går fra stasjonen og ned til nederste plan.

Nå i ettertid kan jeg vel også si at denne stigningen er i meste laget. Det er her lokene blir stående å slure når det blir glatt på skinnene.