Modelljernbane - hva skjuler seg under skallet?

Her er en side som beskriver litt av hvordan det ser ut bak kulissene på anlegget. Det er flere måter å bygge anlegg på. Her får du vite hvordan dette er bygget opp.

Vi begynner i bunnen. Grunnlaget for hele dette anlegget, som har en grunnflate på 7,5 kvadratmeter, er en kraftig stålkonstruksjon av sammensveisede firkantrør. Fordi anlegget står inn mot vegger på tre sider, har ramma fått hjul. Da kan hele konstruksjonen trekkes frem fra veggen. Da er det mulig å krype under for å komme til på baksiden. Som du sikkert har lest på forrige side, består dette anlegget av en gammel og flere nye moduler. Den gamle var montert på en treplate som

kunne vippes inn i veggen. Denne plata ligger nå på spesielle føtter som er sveiset på det nye rammeverket. De ny modulene består av enkle tre-rammer som ligger rett ned på hovedramma. Se bildet nedenfor.
På disse rammene er anlegget bygget opp med sponplater i forskjellige nivåer. Mellom de forskjellige nivåene er togsporene lagt på ramper som bygget av plater og klosser. Det er med andre ord en ganske luftig konstruksjon hvor det er lett å komme til med ledningstrekking osv.
Bildet nedenfor er tatt fra baksiden. Her ser vi jernbanespor i to høyder inne i det store fjellet bakerst i høyre hjørne. Fjellet er ikke så massivt som det ser ut fra utsiden... Her ser vi hvordan sporene ligger på ramper som er støttet opp med klosser. På det nederste sporet er kjøreledningen montert på undersiden av rampa over.
På dette bildet ser vi innsiden av den andre store fjelltoppen. For anledningen er toppen fjernet. Igjen ser vi hvordan sporet er lagt på plater og ramper som er bygget opp i forskjellige nivåer. Hele anlegget er bygget på denne måten, men på utsiden av tunnelene er landskapet bygget opp rundt spor og bygninger.

Her ser vi baksiden av den gamle delen av anlegget. Fjellsidene er laget av avispapir som er strekt fra den øverste plata til den nederste. Dette er en meget enkel måte å lage landskap på. Papiret smøres godt inn med tre-lim og legges i flere lag. Her kan man også bruke papp og issopor for å få de formene man vil ha under avispapiret. Når limet har tørket blir det hele som et hardt skall.

I fronten av anlegget har jeg skjært til plater som passer til landskapet. Bropilarene står på treklosser som igjen er festet i rammeverket. Før jeg satte pilarene på plass ble landskapet bygget av papp og avispapir som ble strekt over treklossene.

Dette bildet taler vel egentlig for seg selv. Kabelsalat!

Vel, dette var i allefalle en begynnelse på et stort og omfattende tema. Når tiden strekker til kommer det nok mer.   Heine