Stillverket
Dette stillverket ble bygget under forutsetningen at det skulle koste minst mulig penger å bygge. Derfor er det ikke fullt av dyre brytere og lysdioder, men består ganske enkelt av en tynn plate med påtegnet sporplan med nagler som sender signaler til veksler og signaler når de berøres med en strømførende penn. I tillegg til at det var billig å bygge, er det helt trygt å la små klåfingrede barn "styre" anlegget. Det er bare å passe på pennen...

Den påtegnede sporplanen er utdrag fra forskjellige områder på anlegget. Øverst i venstre hjørne er den lille stasjonen bakerst på anlegget. Nederst til venstre er oppstillingssporene, og i midten er det av- og på-brytere til diverse funksjoner på anlegget. Nederst i midten er det flere nagler som er til signaler og veksler som ikke har fått plass på sporplanen. Nederst til høyre er hovedstasjonen, og over den igjen, er sporene inn til lokomotiv-stallen. I fremkant sitter det fire trafoer som styrer hver sin blokk av anlegget. Det var meningen at det skulle komme flere.

Hele stillverket kan vippes ned i loddrett stilling fordi dette rommet brukes som gjennomgang til andre rom. Legg merke til platen som fungerer som støttebein. Den er skåret med hakk for å ha muligheten til å justere vinkelen på stillverket. Det kan stå i 5 forskjellige vinkler.

Naglene i plata er montert veldig enkelt. Jeg boret et tynt hull der hvor naglene skulle være. Så stakk jeg ledningen, som er ganske tykk, opp igjennom hullet. omtrent 1 mm for langt i gjennom plata. Fra oversiden stakk jeg naglene rett inn i ledningene som tittet opp av hullene. Dette førte til at isolasjonen på ledningen ble utvidet av naglen slik at ledningen satt seg godt fast i hullet. Ingen lodding eller skruing!


Den elektriske pennen er ganske enkelt laget av en helt vanlig kulepenn, litt ståltråd og spiral-ledningen fra et kassert apparat av noe slag. Jeg husker faktisk ikke hva det var... Ledningen er koblet direkte til den brune utgangen på Märklin-trafoene. Med denne pennen kan jeg styre veksler, signaler og frakoplingsskinner (se bildet under).

En frakoplingsskinne som blir aktivert fra stillverket.

Ved å ta en titt på de to siste bildene vil du se at sporplanen på det øverste bildet er identisk med sporplanen på stillverket.
Dersom det er noe du lurer på må du ikke nøle med å sende meg en mail.